Selasa, 28 Oktober 2014

Latest Handbag Handmade ct N honey

Perkara yang susah nak difikirkan setelah menyiapkan beg. Nak letak nama beg. Nak letak nama orang ke, nama bunga ke. Nak letak nama anak tak boleh pula, semua lelaki, tak sesuai. Kalau ada sesiapa yang sudi beri nama beritahu lah ya. Tapi tak de hadiah lah.


Isnin, 27 Oktober 2014

Barangan Keperluan Bayi-Diaper Bag

Diaper bag dan multi purpose bag handmade ct N honey
Minggu ini settlekan tempahan untuk bulan 10. Kena kejar masa sikit,sebab minggu depan sudah mula nak buat untuk tempahan bulan 11 pula. Rehat untuk sehari dua aje. Badan ni pula dah mula nak demam balik. Umur dah terlajak ni antibody dah kurang sikit,cepat sangat dapat penyakit. Harap tak serius....

Selasa, 21 Oktober 2014

Handbag Dari Material PU PVC

Ini adalah hasil ke tiga saya menggunakan material PU/PVC. Sebenarnya ini adalah salah satu proses pembelajaran saya menggunakan material tersebut.

Saya masih belum berani lagi untuk mengambil tempahan menggunakan material ini. Banyak cara dan perkara yang perlu di ambil perhatian jika mahu menghasilkan product yang baik jika menggunakan material PU/PVC.

Masalah utama saya sekarang adalah untuk mendapatkan supplier material PU/PVC ini. Kebanyakkan yang dijual secara online adalah nipis dan tidak sesuai rasanya untuk dibuat beg.

Pattern yang saya hasilkan ini agak ringkas dan mudah. Ada 1 poket berzip dan 1 kocek dibahagian dalam beg. Tidak mengguna zip cuma magnetic button sahaja. Disertakan satu set dengan beg kecil untuk menyimpan hp dan barangan kecil. Menggunakan eyelet dan tali PU leather.

Harap lepas ini saya akan dapat menghasilkan pattern yg lebih baik dan bersedia untuk mengambil tempahan.
handbag ct N honey dari material PU/PVC

Khamis, 16 Oktober 2014

Makanan Korea Kimchi Yang Sedap dan Halal

Selepas demam tempoh hari,selera belum nak ada lagi. Makan pun sekadar alas perut aje. Nanti datang gastrik susah pula. Kebetulan 2 minggu lepas ada order Kimchi secara online dari rakan menjahit. Tak sangka pula hari ini dah dapat.

Buat tempahan Kimchi secara online

Selasa, 14 Oktober 2014

Multi purpose beg Berbagai Corak

Akhirnya siap juga tempahan yang terbengkalai. Sebenarnya tugasan ini bermula sebelum kena demam selama 2 minggu lalu. Bila dah lama bercuti menjahit, nak cari mood tu memang susah. Entah pergi mana semangat tu. Tapi memandangkan pelanggan dah lama menunggu daya kan juga menyiapkan. 7 biji adalah tempahan dan 4 biji lagi saya selitkan untuk buat readystock. Jika ada yang berminat dengan boxybag @ mini travel bag boleh tangkap satu.
Boxybag/mini travel bag bersaiz sederhana

Isnin, 13 Oktober 2014

Corak Terbaru Kain Heavycotton

Untuk mereka yang tercari-cari corak terbaru kain Heavycotton, ini adalah corak terkini baru sampai.Sangat sesuai untuk membuat langsir,beg,table runner juga project craft. Boleh menghiasi kediaman ruang tamu,bilik tidur juga dapur.


Kain heavycotton bercorak bunga menjadi kegemaran ramai

Rabu, 8 Oktober 2014

Evening Clutch Bag Dari Songket

Selalunya kita ada lebih dari 1 beg. Salah satunya untuk dibawa keluar bersantai-santai. Kalau yang remaja saiznya selalu kecil, tapi kalau macam saya ni emak orang saiz beg selalunya besar, kalau boleh semua barang nak masukkan dalam beg. Lebih-lebih lagi kalau ada anak kecil, pampersnya, botol susu, baju spare dan lain-lain lagi.

Yang menjadi masalahnya bila ada majlis rasmi seperti majlis makan malam terutama jika yang bekerja. Selalunya setiap tahun syarikat akan mengadakan majlis makan malam. Malam tu lah masa untuk bergaya lebih sikit dari biasa. Mesti pening nak fikirkan gaya pada majlis itu.
Clutch bag sesuai untuk majlis istimewa seperti majli makan malam


Isnin, 6 Oktober 2014

Tempahan Beg 500pcs-Tak Mampu, Tolak Rezeki.

Ketika menulis entry ini, hati sedang berbelah bahagi dengan keputusan yang di ambil.  Ragu-ragu adakah betul tindakan yang telah saya ambil. Akhirnya pujuk diri sendiri untuk menerima kenyataan bahawa ini belum rezeki saya lagi.

Sebenarnya saya menerima tempahan dari sebuat syarikat untuk menempah 500pcs sling bag bermotifkan batik. Ketika menerima email dari mereka, hati tu berbunga-bunga juga. Maklumlah saya ni hanya lah pembuat beg yang bergerak secara kecil-kecilan sahaja dan hanya beroperasi dari rumah.
Menerima tempahan borong (ct N honey handmade)

Sabtu, 4 Oktober 2014

Kenapa Anda Perlu Beli Barangan Handmade


Terima kasih kepada pengunjung blog ct N honey yang memberi sokongan terhadap produk handmade saya. Banyak yang menghantar email juga pertanyaan di page. Sokongan anda semua memberi semangat untuk saya menghasilkan lagi banyak design terbaru dimasa akan datang. Itu memberi tanda yang sebenarnya ramai diluar sana yang berminat dengan barangan handmade ini.

Sebenarnya ada banyak sebab mengapa seseorang itu membeli barangan handmade atau buatan tangan ini. Juga kepada pembuat barangan tangan, anda sepatutnya berbangga kerana dapat menghasilkan sesuatu yang istimewa kepada pelanggan.

Walaupun begitu masih ramai yang diluar sana berpendapat barangan handmade ini mahal harganya jika di bandingkan dengan harga barangan di pasaran. Masih ada yang mempertikaikan kebolehan pembuat barangan handmade ini. Tidak kurang juga yang pandai-pandai meletakkan harga sendiri dengan alasan setakat kain dan benang apalah sangat harganya tanpa mengira kos yang lain. Sebagai seorang pembuat barangan handmade saya rasa terpanggil untuk memberi sedikit info yang saya kumpulkan dari pendapat 'crafter' juga dari pembeli. Mari kita berkongsi sebab-sebab itu dibawah...

Jumaat, 3 Oktober 2014

Multi Purpose Purse Handmade ct N honey

Lama pula rasanya merehatkan diri dari menjahit dan bercerita di blog ni. Sebenarnya selama 2 minggu saya telah mengalami demam panas,batuk dan selsema. Seksa rasanya badan. Jumpa 3 doktor, makan berbiji-biji ubat....nasib baik bila ambil ujian darah tak kena demam denggi.

Sekarang ni tinggal sesekali batuk sahaja. Alhamdulillah dapat sambut Hari Raya Haji dengan badan yang sihat.

Tak ada apa yang nak di share dengan rakan-rakan semua. Maklumlah 2 minggu badan tak sihat,nak pandang mesin jahit pun tak ada mood.

Ini pun hasil yang saya buat semasa bersantai-santai setelah menyiapkan tempahan pelanggan sebelum demam.

 Multi Purpose Purse Handmade ct N honey
HAK MILIK : http://cthoney.blogspot.com/