Sabtu, 26 November 2011

25 Passwords/Kata Laluan Yang Mudah Di Hack

Jika anda melihat kata laluan anda di bawah,  STOP!
Jangan selesai membaca post ini dan segera pergi menukar kata laluan anda - sebelum anda terlupa.

Tahun lepas, Imperva menyediakan senarai kata laluan terbaik, yang dicipta oleh NASA untuk membantu pengguna melindungi sains roket mereka, mereka termasuk:

Ia harus mengandungi sekurang-kurangnya lapan aksara

Ia seharusnya mengandungi campuran empat jenis watak-watak - huruf huruf besar, huruf kecil, nombor, dan aksara khas seperti !@#$%^&*,;" Jika terdapat hanya satu huruf atau aksara khas, ia perlu tidak boleh sama ada ciri-ciri yang pertama atau terakhir dalam kata laluan.

Ia tidak perlu nama, perkataan slanga, atau mana-mana perkataan di dalam kamus. 

Ia tidak seharusnya termasuk mana-mana bahagian nama atau alamat e-mel anda.

Berikut adalah senarai kata laluan yang disusun oleh Splashdata  yang paling buruk pada 2011.  

 1. password

2. 123456

3.12345678

4. qwerty

5. abc123

6. monkey

7. 1234567

8. letmein

9. trustno1

10. dragon

11. baseball

12. 111111

13. iloveyou

14. master

15. sunshine

16. ashley

17. bailey

18. passw0rd

19. shadow

20. 123123

21. 654321

22. superman

23. qazwsx

24. michael

25. football

Baca selanjutnya di yahoo




21 ulasan:

naim berkata...

salam

betul tul kata anda.. :D

Mohd Zakwan berkata...

yang lawak nye ada jugak orang letak 'password' sebagai password..haha
alhamdulillah, takde pulak aku penah letak password seperti yang disenaraikan di atas :)
Blog Mohd Zakwan :)

Puan Kutu berkata...

password sy panjang berjela..

cuma facebook jer pendek..minta2 oklah..:)

! AzzaAzman @ Chempaka Sari ! berkata...

satu pun tak pernah, cuma yang 1 love u tu ada ramai gila kawan2 buat..

puanbee berkata...

hehe susah org nk teka password sy percayalah ..

L berkata...

heheh.. xberani nk kata...


jom bacer jup..=)
http://lolz-l.blogspot.com/2011/11/belajar-dari-alam.html

NURATEEYA berkata...

ada jugak buat password tu 'password'. hehe

zalin onceitalk berkata...

password camni biasanya digunakan sebagai temporary password je..tapi kalau ada yang still nak guna, memang silap sendiri la..

Razil Tahir berkata...

yes! none of them is mine! XD

Akito Boron berkata...

kenapa ada superman? kesian batman

hawiz berkata...

hihih.

Tetikus berkata...

cara yg paling selamat saya rasa gunakan kata laluan yg bercampur spt QWe@r21!.

ct N honey berkata...

@naim
kenalah hati2 lepas ni

ct N honey berkata...

@Mohd Zakwan
mungkin orang ni pelupa kot

ct N honey berkata...

@Puan Kutu
letak panjang2 takut x ingat je

ct N honey berkata...

@! AzzaAzman @ Chempaka Sari !
senang nak ingat

ct N honey berkata...

@puanbee
apalah pwordnya tu ye,mesti susah nak hack

ct N honey berkata...

@NURATEEYA
mesti orang ni maLAS nak fikir lama2 sbb tu ambil aje perkataan tu

ct N honey berkata...

@Razil Tahir
eloklah tu,nanti tak pasal2 kena hack

ct N honey berkata...

@Akito Boron
superman handsome,batman x nampak muka

ct N honey berkata...

@Tetikus
sepatutnya mcm tulah

HAK MILIK : http://cthoney.blogspot.com/