Rabu, 3 Ogos 2011

(video) Media Prima menarik balik iklan Ramadan di TV8


Media Prima Bhd memutuskan untuk menggugurkan iklan sempena Ramadan, yang telah menimbulkan satu kontroversi selepas dikritik kerana iklan tersebut disifatkan banyak pihak sebagai bersifat perkauman dan mencetuskan rasa kurang senang di kalangan rakyat pelbagai kaum.



Ketua pegawai operasi Media Prima Ahmad Izham Omar mengumumkan melalui laman Twitternya yang berbunyi

"Guys Ok. Kami menarik keluar iklan. Thank you very much bagi keprihatinan anda, "katanya yang dihantar pada 3:40 petang semalam.

Ketiga-tiga iklan itu menggambarkan gadis cina makan di khalayak ramai, memakai pakaian yang mendedahkan dan makan dengan cara yang menjengkelkan pada bulan puasa.

Sebelum ini Media Prima juga telah menarik semula iklan Hari Raya yang telah di siarkan di TV3 pada tahun lalu kerana di katakan berkait dengan perayaan Krismas.

TV8 juga pernah di denda RM50 000 oleh Komunikasi Malaysia dan Multimedia Suruhanjaya SKMM kerana menyiarkan 1 iklan oleh Denmark beermaker Carlsberg semasa Euro 2004 kejohanan. themalaysianinsider.com




Dapatkan promosi Hari Raya Samsung sehingga 4th September 2011.
Juga belilah baju si kecil untuk sambutan Hari Raya di Trudy N Teddy

15 ulasan:

Umedia Network berkata...

Mereka ni buat tanpa berfikir jauh. Haish.. Btw, nice info. :)

FaKArePa!n berkata...

tak pnah tgok ag iklan ni kat tv sblum ni.. hehe

cx's berkata...

da pnh tgk iklan ni n tk brp nk b'kenan. betul la tindakan tarik balik tu :)

Suzie berkata...

Tak pernah tengok lagilah kat TV ...elok juga yelah rasanya payah nak jumpa kaum lain makan-makan kat pasar Ramadan.Kadang2 diaorg pun sama-sama tunggu waktu berbuka dengan kita

diana berkata...

peliknye cemana dh tayang baru nak sedar ada kesilapan...
tak kan tak de pihak yang meneliti dulu iklan ni sebelum disiarkan..
atau pihak yang meneliti tu sememangnya tak ada rasa sensitif kot..

saiazuan berkata...

hurm.. aku no komen.. just yg iklan pki ketat tu je aku xleh trima...lawak lak tgk amoi ni..hehe

Orang Kampung berkata...

lawak pulak aku tgok, pmpuan pngcra tu klu pkai bju kurung lgi ok.. hahaha

ct N honey berkata...

@Umedia Network
mereka main buat aje, tak fikirkan orang lain punya perasaan

ct N honey berkata...

@saiazuan
mmg lawak amoi tu..muka kelakar aje

Khumaera Ismail aka Habibi Hamid berkata...

tk penah tgk kt tv pun..

Afuan Shah berkata...

cenggini pon ada..seb baek ada org prihatin..
remove la iklan yg pelik2 ni..hahha
banyak lagi idea laen rasanya..ajak org g smayang tarawikh k...bagus gak an?

fishuda - purnama utara , mentari di selatan berkata...

MEMANG PATUT TARIK BALIK PUN. DOK TUNJUK AMOI CINA PAKAI SEKSI. TAPI KALAU PI BAZAR, YANG PAKAI SEKSI AWEX MELAYU. SAMPAI SPENDA PUN NAMPAK. POSA BUAT PENAT JA DEPA TU...

Jendela Hati berkata...

ala ct sy tak dpt tgk video nie..

ct N honey berkata...

@Jendela Hati
tak dpt nak tolong de..

Elih Japahar berkata...

Buat iklan biar yg kacukan tak nampak mcm suatu kaum je..ni la kesensitifan rakyat kita :) dan mohon jauhkan isu perkauman...

HAK MILIK : http://cthoney.blogspot.com/