Khamis, 3 Mei 2012

Umur 14 Tahun Masih Hisap Susu Botol

Kisah benar! di Seremban budak umur 14 tahun masih mengisap susu botol hampir 15 botol sehari.

Farah Sauffiah Rahmat-budak 14 tahun hisap susu botol
“Rasa susu yang sedap menyebabkan saya menjadi ketagih dan kurang berminat dengan minuman lain hingga kadangkala tidak perlu makan sehari suntuk,” kata Farah Sauffiah Rahmat, yang masih ‘setia’ menghisap susu botol walaupun usianya kini sudah mencecah 14 tahun.

Pelik tetapi itulah hakikatnya apabila Farah yang juga pelajar tingkatan dua Sekolah Menengah Kebangsaan Tuanku Ampuan Durah, Sikamat, di sini, sanggup membeli susu tepung menggunakan wang poket sendiri demi memenuhi tabiat peliknya itu.

Anak ketiga daripada empat beradik itu kebiasaannya minum hampir 15 botol sehari dan dia juga gemar meratah susu yang dianggapnya terlalu enak berbanding minuman lain.

Menurut Farah, ketagihannya sejak kecil itu menyebabkan dia perlu ‘menyusu’ hampir setiap jam termasuk ketika melakukan kerja rumah atau sekolah.

“Bagaimanapun, saya hanya minum susu botol ketika berada di rumah yang dianggap sebagai keperluan walaupun ada menjamu makanan lain sama ada masakan ibu atau kantin sekolah.

Teringat pulak masa kecik-kecik dulu kalau buat susu adik mesti ambil sikit susu tepung masuk mulut, memang sedap, tapi kes di atas ni memang pelik....


6 ulasan:

BrightEye berkata...

hehe..sama lah kite.. buat susu utk anak buah, ambik susu tepung masuk dlm mulut kite cpt2..

Golden Rose berkata...

huhuhu...anak sha yg umo 5 tahun still nak botol susu tapi dah nekad nak ceraikan botol by this year

lady scooter berkata...

okk... kalau minum dalam cawan tu rasanya ok lagi. tapi kalau nyonyot botol susu..ermmm... memang pelik la tu

http://skuterlady.blogspot.com/

Suzie berkata...

anak-anak saya 3 tahun dah stop menyusu guna botol, tapi tetap minum susu juga sampai sekrang guna cawan la

proton_gt berkata...

saya smpi skrang masih isap botol susu lg..

kak mah berkata...

Murid akak pun ada yang hisap botol,tahun 2012 ini saja katanya baru berhenti tak tahulah betul ke tidak nak kena tanya maknya.

HAK MILIK : http://cthoney.blogspot.com/