Khamis, 14 Ogos 2014

Tutorial Buka Akaun Ummaland & Upload Profile Picture

Rasanya ramai yang sudah tahu tentang kewujudan satu lagi Laman sosial terbaru iaitu Ummaland.

Ummaland adalah Laman sosial yang membolehkan anda untuk berhubung dan berkongsi dengan saudara Muslim di seluruh dunia.

Ummaland juga dikatakan lebih menjurus kepada perbincangan mengenai agama Islam dan kerap mengetengahkan keadaan masyarakat Islam hari ini.

Dalam masa yang sama, tujuan Ummaland diwujudkan untuk menjadi tempat menarik seramai mungkin orang bukan Islam mendekati Islam dengan nilai-nilai murni Islam yang terdapat dalam media sosial tersebut.

Di harapkan Ummaland yang dilancarkan pada 1 Februari 2013 oleh pengasasnya iaitu Maruf Yusupov, Jamolidding Daliyev dan Mahmudjan Memethaji akan memberi manfaat buat orang Islam semua.

Jadi hari ini saya nak buat tutorial cara membuka akaun di Ummaland, juga cara untuk load profile picture di akaun.Ramai yang kata susah nak load profile picture asyik tak jadi aje.

Ok..kita mulakan



Mula-mula pergi ke link http://www.ummaland.com/ isi kan diruang kosong butir peribadi yang diminta. Gunakan alamat email gmail,yahoo yang selalu anda gunakan untuk membuka akaun Facebook. Selepas semua di isi tekan sign up.

 Ini lah akaun ummaland anda. Perkara pertama yang nak di edit mesti lah gambar profile.Nanti macam mana kawan nak accept friend sebab tak kenalkan.Klik nama akaun.


Letakkan cursor di gambar, akan keluar EDIT dan klik.
Klik choose file. Ambil gambar yang berkenan dihati di dalam komputer.Klik upload picture.
Kebanyakkan ramai yang dapat macam ini bila load gambar. Antara sebabnya mungkin saiz gambar besar, ataupun mungkin line internet problem lambat macam siput. Boleh cuba lagi sekali, tekan Home dan buat step diatas semula. Ataupun pilih sahaja gambar lain.
Bila gambar sudah berjaya di load, klik di gambar tersebut.Akan keluar preview seperti gambar di bawah.


Klik gambar lagi sekali dan adjustlah bahagian mana yang nak dijadikan profile picture seperti gambar di bawah.


Selepas berpuas hati bolehlah klik save Avatar.

Klik ke Home dan bolehlah mula add friend. Untuk permulaan bolehlah war-warkan akaun ummaland anda ke akaun Facebook supaya rakan anda di Facebook tahu.


Juga ke Media Sosial yang lain.Boleh juga add saya di di sini. Selamat berkenalan.




2 ulasan:

HeNRieTTa JoSe berkata...

Menarik....mcm fb...mcm fs...

Cheif Executive Officer, berkata...

Terima kasih, saya cuba signup tidak berjaya sebab tak tau apa nak di isi di Who's your question

HAK MILIK : http://cthoney.blogspot.com/