Jumaat, 14 September 2012

Google Enggan Padam Video Menghina Rasulullah- Innocence of Muslims

Syarikat enjin pencari gergasi, Google yang juga pemilik laman perkongsian video Youtube, kelmarin menegaskan pendirian mereka untuk tidak memadam video menghina Nabi Muhammad SAW walaupun ia telah mencetuskan protes di kebanyakan negara di rantau Arab.

Dalam satu kenyataan, Google juga menolak tuntutan banyak pihak yang menggesa syarikat Internet gergasi itu untuk mengeluarkan video menyinggung perasaan orang Islam tersebut.
 Menurut jurucakap Google, treler filem berdurasi 14 minit berjudul Innocence of Muslims dihasilkan oleh pengarah anti-Islam, Sam Bacile itu kononnya tidak melanggar polisi dan garis panduan Youtube.

Bagaimanapun, susulan daripada protes ganas pada Selasa lalu Google memutuskan untuk menyekat akses filem anti-Islam tersebut di Mesir dan Libya bagi tempoh sementara.

Difahamkan, di bawah prosedur Google, pengguna Youtube boleh melaporkan kandungan tidak senonoh atau tidak sesuai kepada kumpulan pemerhati syarikat itu di seluruh dunia.

Sehingga semalam, tiada sebarang tindakan diambil dan video tersebut telah ditonton lebih 122,000 pengguna.

Sementara itu, Ketua Pengarah di Kementerian Komunikasi di Afghanistan mengumumkan kerajaan memutuskan untuk menyekat akses video yang mempersendakan sifat Rasulullah tersebut.

“Tindakan itu diambil selepas Presiden Hamid Karzai mengutuk filem tersebut yang dianggap biadab dan menghina Islam. Ia juga bertujuan untuk mengelakkan tunjuk perasaan ganas merebak ke negara ini,” kata Aimal Marjan.

Afghanistan menjadi negara pertama menyekat akses video itu kerana khuatir insiden protes ganas awal tahun lalu akan berulang. Februari lalu, sekumpulan penunjuk perasaan mengadakan tunjuk perasaan yang akhirnya bertukar ganas sebagai membantah tindakan tentera Amerika Syarikat (AS) membakar al-Quran di penjara Bagram, utara Kabul.


4 ulasan:

Arif Albagani berkata...

benda nie tak boleh buat apa2 jugak...Google tue pn bkn org Islam punya.

Orang boleh letak video macam2 pasal Islam, kita pun boleh marah bila orang buat macam tue..

tp instead of marah, baik kita tunjukkan yg Islam bkn mcm tue..

K-Fiqh Politik Islam Semasa Dibatalkan Pentadbiran UIAM?

Mila@Rimbun berkata...

kalau kita bertindak ganas hanya kerana video tersebut seolah2 sama jer kita ngan dia, sampai ada yg tak de kaitan pun mati. Apa pun kita buat bantahan secara aman menunjukkan kita tak suka, tapi avoid keganasan sebab muslim itu bukan pengganas.

OnE_nIeZuKa berkata...

ade link video tu??

hai..saya follow awk..

ples... help me.. http://oneniezuka.blogspot.com/2012/09/help-me-again-bloggers.html

kak mah berkata...

Risau juga...sebab perkara sensitif ini boleh menjadi lebih sensitif lagi.

HAK MILIK : http://cthoney.blogspot.com/