Khamis, 18 Ogos 2011

Diskaun tol di 24 lebuh raya 30-31 Ogos sempena Aidilfitri

Sebanyak 24 lebuh raya bertol di seluruh negara akan memberi diskaun antara lima dan 37.5 peratus pada 30 dan 31 Ogosini sempena Aidilfitri tahun ini.

Lebuh raya yang terbabit ialah Lebuh Raya Utara Selatan (Plus), Lebuh Raya Utara Selatan Hubungan Tengah (Elite), LebuhRaya Seremban-Port Dickson (SPDH), Lebuh Raya Laluan Kedua Malaysia-Singapura(Linkedua), Lebuh RayaKulim-Butterworth (KLBK), Lebuh Raya Damansara Puchong (LDP), Lebuh Raya Sistem Penyuaraian Trafik KL-Barat(Sprint), Lebuh Raya KL-Karak (KLK).Lebuh Raya Pantai Timur, Lebuh Raya Bertingkat Ampang-Kuala Lumpur (Akleh),Lebuh Raya Koridor Guthrie (Guthrie), Lebuh Raya Kemuning Shah Alam (LKSA), Lebuh Raya Sungai Besi (Besraya), LebuhRaya Baru Pantai (NPE), Lebuh Raya Kajang-Seremban (Lekas), Lebuh Raya Shah Alam (Kesas).Lebuh Raya Duta UluKelang (Duke), Lebuh Raya Cheras Kajang (Grand Saga), Lebuh Raya Smart, Lebuh Raya Pintas Selat Klang Utara Baru(NNKSB), Lebuh Raya KL-Putrajaya (KLP), Lebuh Raya Lingkaran Kajang (Silk) dan Lebuh Raya Lembah Klang Selatan(SKVE).

Menteri Kerja Raya, Datuk Shaziman Mansor, berkata Lebuh Raya Latar yang baru dibuka juga bersetuju untuk memanjangkan tempoh laluan percuma tanpa tol sehingga 31 Ogos.

"Pengguna Lebuh Raya LDP pula tidak akan dikenakan apa-apa bayaran pada Hari Kemerdekaan bermula 12 tengahmalam sehingga 11.59 tengah hari," katanya pada sidang media selepas merasmikan Kempen Keselamatan Aidilfitriperingkat Kementerian Kerja Raya di Plaza Tol Lagong Lebuhraya Guthrie di sini hari ini.

Walaupun lazimnya bilangan kenderaan di jalan raya meningkat dua kali ganda pada musim perayaan, Shaziman berkata,beliau yakin keadaan trafik pulang ke kampung pada kali ini akan lebih terkawal memandangkan tempoh cuti yang agakpanjang membolehkan jadual perjalanan lebih teratur.

Beliau berkata, bagi mengelak kesesakan jalan raya di Pantai Timur dalam masa empat hari lagi sebahagian jajaran LebuhRaya Pantai Timur Fasa Dua akan dibuka.

Tiga laluan akan dibuka iaitu bermula dari Persimpangan Bertingkat Bukit Besi ke Persimpangan Bertingkat Ajil sepanjang42.4 kilometer (km), laluan baru yang dikenali sebagai Bukit Payung Spur Road sepanjang 16.3 km dan PersimpanganBertingkat Telemong ke Persimpangan Bertingkat Kuala Terengganu sepanjang 9.2 km.

Shaziman juga berkata, bagi keselamatan pengguna jalan raya yang semakin meningkat, Kementerian Kerja Raya melakukan beberapa inisiatif termasuk kerja pembaikan di 37 lokasi tertentu di jalan-jalan persekutuan dan di 10 lokasi dilebuh raya pada tahun lalu.


1 ulasan:

Suzie berkata...

Ni yang best dengar tapi masa tu dah kat kampung dah pun