Sabtu, 14 April 2012

Real Madrid Buang Tanda Salib Di Logo Demi Peminat Islam

Real Madrid, bola sepak gergasi Sepanyol membuat perubahan pada logo kelab untuk mengukuhkan populariti mereka di kalangan penggemar bola sepak Islam.

Logo telah menjadi lambang mereka hampir satu abad, tetapi kini Real Madrid akan menghapuskan salib kecil dari atas mahkota.
Akhbar Marca di Sepanyol memetik sumber dalam pentadbiran kelab bola sepak, yang berkata bahawa langkah ini bertujuan untuk "mengelakkan segala bentuk salah faham dan konflik dalam kawasan di mana majoriti penduduk beragama Islam".

Bagi mereka yang tidak biasa dengan dunia bola sepak, atau bola sepak, Real Madrid boleh diletakkan setaraf dengan lain-lain sukan profesional francais yang diiktiraf di seluruh dunia - misalnya New York Yankees atau Dallas Cowboys. Ulasan tahunan mereka adalah lebih daripada $500,000 dan pasukan mempunyai bernilai anggaran bersih sebanyak hampir $ 2bilion.

Perubahan logo bertepatan dengan permulaan pembinaan sebuah resort pelancong sukan di UAE oleh Real Madrid. Ini akan menjadi taman tema pertama di dunia yang terletak di sebuah pulau buatan manusia. Taman ini akan menggabungkan kedua-dua sukan dan pelancongan. Maka sesuai bahawa salib Kristian itu perlu dikeluarkan daripada logo.

Real Madrid mengikut jejak langkah pesaing mereka di Barcelona, ​​yang juga baru-baru ini terpaksa mengambil salib dari logo mereka untuk mendapat penaja di Qatar.2 ulasan:

Solihin Zubir berkata...

bagusnya.. MU bila plak nak tukar logo setan tu.. hehe..

Glory2 Man Utd! :D

Unknown berkata...

buang setan ganti harimau..