Jumaat, 4 Mei 2012

Bayi Maut Terkena Renjatan Elektrik

Seorang bayi berusia lapan bulan, Syahmina Zulaika Hazim Akmal, maut dipercayai terkena renjatan elektrik di rumah neneknya di Kampung Lancok Tok Leed, Pokok Sena dekat sini pagi tadi.

Bayi berkenaan maut serta merta dalam kejadian kira-kira 10 pagi itu selepas dipercayai terpegang wayar sambungan yang tersorok di belakang sebuah almari di ruang tamu rumah tersebut.
Dia turut luka di tangan kirinya.

Ibu saudaranya, Siti Hajar Idris, 26, berkata ketika kejadian, Syahmina Zulaika dijaga oleh seorang lagi ibu saudaranya iaitu Noor Aina Rusli, 14, manakala datuk dan neneknya tiada dirumah kerana keluar menoreh.

Ketika kejadian mangsa dikatakan ditinggalkan bermain bersama kakaknya Sofina Zulaika, 3, di ruang tamu manakala Noor Aina ke dapur untuk menyediakan makanan kepada Sofina yang lapar.

"Sofina kemudian datang kepada Noor Aina untuk memberitahu yang adiknya tidur.

Apabila Noor Aina pergi ke ruang tamu, dia kemudiannya mendapati Syahmina sudah tidak bernyawa lagi dengan badannya mempunyai bintik kemerahan sementara tangannya terlekat pada wayar," kata Siti Hajar ketika ditemui di Hospital Sultanah Bahiyah di sini.
Noor Aina yang panik dengan keadaan itu dikatakan mengangkat bayi tersebut untuk diselamatkan tetapi dia juga turut terkena renjatan elektrik namun tidak mengalami sebarang kecederaan.

Bayi itu kemudiannya dihantar ke hospital berkenaan oleh jiran dan pihak hospital mengesahkan kematiannya.

Siti Hajar berkata, bayi tersebut yang juga anak bongsu daripada tiga beradik dijaga oleh datuk dan neneknya kerana bapanya Mohd Azim Akmal Rusli, 23, keluar bekerja sebagai pendawai elektrik manakala ibu bayi itu sedang menjalani kursus di Pulau Pinang.

Jenazah Syahmina dikebumikan di tanah perkuburan Kampung Baru, Pokok Sena kira-kira 5.30 petang tadi. - BERNAMA


1 ulasan:

maszull berkata...

assalamualaikum CT...al-fatihah..:(