Rabu, 9 Mei 2012

Permohonan Maaf Terbuka David Teo-Isu Beri Sedekah Kepada Bob Kuman

Isu Saiful Apek yang kurang berpuashati dengan kenyataan David Teo sebelum ini berkaitan arwah Bob Kuman telah menjadi panas.

Beberapa laporan media ada menyebut yang David Teo pernah menggelarkan perbuatan Bob Kuman mendedahkan keadaan kewangan beliau sebagai tindakan meminta sedekah.

Akibat dari itu David Teo telah  mengeluarkan permohonan maafnya di FB beliau.


PERMOHONAN MAAF TERBUKA

Salam sejahtera,

Salam takziah saya buat seluruh keluarga dan sahabat handai arwah Bob Kuman (Husni Bin Mohd. Rawi). Pemergian beliau sememangnya satu kehilangan buat industri hiburan Malaysia. Saya sendiri terkejut apabila mendengar berita pemergian beliau namun kita sebagai manusia harus redha dengan segala ketentuan tuhan. Allahyarham sebelum ini banyak terlibat dalam produksi saya dan beliau sangat komited dengan segala kerja yang dilakukannya. Saya juga sangat menghormati beliau sebagai sahabat dan rakan kerja.

Di kesempatan ini, saya dari lubuk hati yang dalam memohon maaf daripada keluarga Allahyarham sekiranya ada kata-kata atau tindakan saya yang menyinggung perasaan mereka. Bukanlah niat saya untuk mencetuskan sebarang isu atau kontroversi.

Saya sedar kata-kata saya dalam rancangan Melodi bertarikh 22 April 2012 saya ada menyebut tentang sumbangan yang telah saya beri di Hospital Tawakal pada tahun 2010 semasa beliau sakit. Dalam kenyataan itu, saya ada menyebut "jika Bob Kuman perlukan sumbangan lebih, saya boleh sedekah". Di sini saya ingin menjelaskan bahawa kenyataan ini dikeluarkan semasa Arwah masih hidup, BUKANNYA setelah beliau meninggal. Penggunaan perkataan "sedekah" yang saya maksudkan adalah "derma atau sumbangan".

Apa yang saya faham, “sedekah” bukanlah sesuatu yang hina. Selalu kita dengar “senyum adalah satu sedekah” dan “sedekahkan al-Fatihah” jika ada orang meninggal dunia. Saya anggap perkataan ini sesuatu yang suci tetapi mungkin saya tersalah tafsir.

Saya sedar kata-kata saya ini telah menyinggung perasaan keluarga dan sebilangan masyarakat terutamanya peminat dan penyokong Arwah Bob Kuman. Percayalah, demi Tuhan saya langsung tidak terlintas niat di hati untuk menyakitkan hati mana-mana pihak sedangkan beliau telah saya anggap sebagai sahabat baik saya.

Saya sekali lagi memohon maaf dari hujung rambut hingga hujung kaki di atas kertelanjuran saya. Saya bukanlah insan sempurna yang tidak terlepas dari melakukan kesilapan. Pengalaman ini akan saya jadikan pedoman untuk menempuh hari-hari yang mendatang dengan lebih berhati-hati.

Kepada semua rakan-rakan artis dan peminat, sama-sama lah kita mendoakan kesejahteraan roh Allahyarham di-sana. Diharapkan permohonan maaf ikhlas ini dapat diterima dengan hati yang ikhlas juga.

Ikhlas,
David Teo


6 ulasan:

makhana berkata...

hehe..btolke david teo yg tulih ni...ayat melayu abeh..niwey buang yg keruh ambil yg jernih..Al-fatihah utk BOb smoga tenang disana..aminn

Hudalatip berkata...

Dia dah minta maaf tu dah kira oklah kan..Lagipun arwah dah takde, tak payah nak gaduh2 ok..

Irfa berkata...

pd pendapat saya..mungkin David Teo salah pilih ayat 'sedekah' tu je..patutnya dia cakap sumbangan

oklah tu..

alfatihah utk arwah bob

Unknown berkata...

biasa lah..kita sebagai manusia perlu memikirkan kata2 kita lontarkan..perlu ada adab dan susun kata2 dengan lebih baik..dengan kata2 dunia leh berperang..jd renungkan lah..

http://www.templatesales.co.cc/

anyss berkata...

Assalamualaikum,
Orang lain yang tulis ni...ayat dia lain

Dia salah faham makna 'sedekah" tu kot, sama mcm kebayakan orang salah faham pasal "halal". Bila sebut "halal" org bukan islam ingat "bersih" dan tak kotor sedangkan dlm islam ada makna yg lebih dalam...

Alfatihah untuk arwah bob

zam7806 berkata...

Berhati2 bila bagi kenyataan....