Jumaat, 12 Oktober 2012

Tiga Penyakit Dikenal Pasti Akibat Stres Di Tempat Kerja

Timbalan Menteri Sumber Manusia, Datuk Maznah Mazlan berkata, pekerja menghidap tiga penyakit akibat tekanan atau stres di tempat kerja.

“Pertubuhan Buruh Antarabangsa (ILO) juga sudah mengenal pasti tekanan di tempat kerja sebagai satu bencana paling utama dan perlu ditangani segera,” katanya ketika berucap di majlis pelancaran Seminar Kesihatan Pekerjaan Kebangsaan 2012 di Hospital Kuala Lumpur (HKL) di sini, semalam.

Jabatan Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan (JKKP) mengenal pasti hilang pendengaran, penyakit kulit dan penyakit paru-paru sebagai penyakit berbahaya yang sering menghantui kalangan pekerja di abad ini.

Menurutnya, penyakit hilang pendengaran disebabkan bunyi bising di tempat kerja mencatatkan jumlah tertinggi iaitu 867 kes pada tahun lalu, tetapi menurun 26 peratus berbanding 1,173 kes pada 2010.

Beliau berkata, mengikut Akta Kilang dan Jentera 1967, Peraturan-peraturan Kilang dan Jentera (Pendedahan Bising), pekerja tidak boleh terdedah melebihi 90 decibel secara berterusan atau melebihi had-had yang dinyatakan dalam Jadual Pertama atau melebihi dos bising harian serta tiada pekerja boleh terdedah kepada paras bising melebihi 115 decibel pada bila-bila masa.

Menurut beliau, 102 kes penyakit kulit dilaporkan tahun lepas menurun empat peratus berbanding 106 kes pada 2010, manakala penyakit paru-paru mencatat 101 kes tahun lalu iaitu meningkat 37 peratus, berbanding 63 kes pada 2010.

Agak-agaknya kalau suri rumah apa pulak penyakitnya. Rasanya para ibu ini lagi hebat stressnya. Maklumlah dari pagi sampailah ke malam sehingga melelapkan mata asyik..kerja..kerja....kerja tak pernah habis. Bagi ibu yang ada bayi lagilah stress gila, malam-malam kena bangun buatkan susu anak.....


3 ulasan:

ct cheery berkata...

paru-paru tu sebab apa lak?balik keje lewat mlm n mandi ker? ramai kawan kita mcm tu.kerap mandi lewat mlm..mybelah hehe

Norliza Nordin berkata...

singgah sini! jom jenguk dan follow ~Sinar CintaKu~ ! ^^

ril3x berkata...

Saya pun mungkin kena gamaknya...