Ahad, 19 Jun 2011

Sinopsis Episod 1 Drama Stanza CintaRasa-rasanya demam Nora Elena dah reda sikit. Apakata kita sambung pula demam Drama Stanza cinta. Drama ini akan menemui semua bermula pada hari Ahad 19 Jun 2011 pada pukul 9.00 malam dan tentunya di TV3. Sama-samalah kita saksikan nanti best ke tidak, ataupun boleh lawan Drama Nora Elena? Dengarnya macam drama Nurkasih aje...Tapi yang penting Hero romantik Aaron Aziz ada berlakon dalam drama ini. Kenali penyanyi lagu OST drama Stanza Cinta Dodi Hidayatullah                                                   
Sinopsis Stanza Cinta
Amni Sorfina(Ketenangan yang suci) seindah namanya seindah itulah peribadinya!! Dia hanyalah seorang wanita akhir zaman yang sedaya upaya untuk menjadi solehah. Namun..jalan yang terbentang dihadapannya selalu berombak dan tidak pernah tenang. Ujian itulah teman baik yang selalu mengikutnya kemanapun dia melangkah.
Ketika bahagia mula menyapa dirinya, ketika bunga-bunga sakura mengembang dengan indahnya, ketika dia mula tersenyum bahagia. tiba-tiba sahaja segalanya menjadi begitu menyiksakan jiwa dan menikam-nikam tangkai hatinya. Seolah-olah istilah bahagia itu bukan untuknya. Apa sahaja yang diimpikan dan diharapkan tidak pernah menjelma menjadi kenyataan. Sering sahaja Allah mengambil orang-orang yang disayangi dari sisinya.
Sehingga pernah dia merintih hiba, “Ya Allah…apakah tiada yang namanya bahagia itu untukku didunia ini?? Kenapa hidup ini sering tidak menyebelahi diriku? Andai dengan segala derita ini Engkau ingin menghapuskan segala dosa-dosaku, alangkah ringannya penderitaan ini. Andai dengan derita ini Engkau ingin selamatkan aku dari neraka-Mu dan memasukkan aku kedalam syurga-Mu yang kekal abadi..alangkah indahnya penderitaan ini”
Irfan Ikmal – “Amni itu seorang bidadari yang sangat lemah lembut dan penyayang…namun dia seorang yang tegas. Amni seorang wanita yang suka menangis dan mudah tersentuh hatinya…namun dia seorang yang sangat tabah!! Amni seorang Hawa yang mempunyai cinta yang begitu besar buat Sang Adamnya….namun dilindungi ia disebalik prinsip-prinsip yang dipertahankannya. Amni menunjukkan cahaya ketika aku teraba-raba dalam kegelapan. Dialah yang membuatkan aku mampu tersenyum dengan cintanya…juga dengan cinta Tuhan yang diajarkannya padaku”
Taufiq Imran, Bandung Indonesia – “Subhanallah…Amni adalah sosok wanita solehah yang ingin aku jadikan zaujah disisiku. Aku membutuhkan dukungannya sebagai peneguhku, aku membutuhkan doanya untuk kehidupanku, aku membutuhkan senyumnya untuk mengatasi kesedihanku…dan aku juga membutuhkan dirinya untuk membuatkan hidupku menjadi sempurna. Aku ingin selamanya melalui lorong-lorong dakwah ini ditemani zaujah yang seindah dirinya…Aku sungguh mencintainya kerana Allah…..”
Simpang kehidupan Amni begitu rumit dan melelahkan. Terhidang dengan derita dan airmata. Walaupun cinta itu ada didepan matanya, namun dia tidak pernah sempat mengecapi makna bahagia itu. Hatinya sering luluh dan terluka kerana cinta yang dimiliki.
Apakah Amni akhirnya berada disisi Taufiq…seorang lelaki yang begitu dicintainya, lelaki soleh yang mula mengajar Amni makna cinta sejati, Sang Adam pertama yang telah berjaya membeli cintanya yang paling mahal itu? Atau Irfan Ikmal yang selalu hadir dengan cinta yang luhur dan suci untuk Amni. Yang rela memberikan seluruh kebahagiaan yang dimilikinya untuk Amni. Mestikah dia memilih cinta ini? Tidak bisakah dia mengecapi bahagia tanpa perlu menyakiti insan lain?
“Ya Allah….segalanya kuserahkan kepada-Mu. Aku hanya hamba-Mu yang kerdil yang tidak bisa berbuat banyak. Biarlah Engkau yang memilih cinta dan memilih kehidupan untukku. Aku tidak ingin memaksa Engkau memberikan apa yang aku mahu…berikanlah apa yang terbaik menurut ilmu-Mu itu padaku. Kerana seluruh hidupku..cintaku..dan nyawaku adalah milik-Mu yang mutlak dan hakiki!!!!” – Amni Sorfina

Sinopsis
Episod 1 Amni merupakan seorang gadis miskin yang bergantung harap kepada wang bantuan PTPTN sahaja. Maka, kemana sahaja dia pergi bekalan roti sentiasa ada di dalam begnya. Auni, seorang perempuan tomboi yang menyedari kesusahan hidup Amni mula melemparkan kemewahan kepadanya bagi mendapatkan perhatian. Auni menyimpan rahsia besar mengenai cinta lesbiannya terhadap Amni. Oleh sebab itu, segala pergerakan Amni dikawalnya tanpa disedari.Ingin berpeluang berjumpa dengan kumpulan Incubus! (Klik sini)


Drama yang akan datang di TV3 ialah Tahajud Cinta dan Antara Magrib dan Isyak. Ini semua sedang tunggu giliran. Kita tunggu aje ye waktu dan tarikh siarannya.
4 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Best ni. Tgk2. :d

ct N honey berkata...

@Umedia Network
jangan lupa malam ni

puteraduyong berkata...

waaa...kalau pasal aaron aziz...semua sanggup ye...

ct N honey berkata...

@puteraduyong
dah tgk semalam,masih suam2 kuku aje bestnya...