Selasa, 14 Februari 2012

Trailer & Sinopsis Filem Jidin Sengal

IMPIAN syarikat produksi, OutLoud Studios Sdn Bhd menerbitkan 100 filem dalam tempoh 10 tahun bukan omong kosong, sebaliknya filem pertama mereka, Jidin Sengal arahan pengarah muda, Esmi Zahara Yusof sudah siap sepenuhnya.

Jidin Sengal bergenre komedi romantik yang memulakan penggambaran Januari lalu dengan kos penerbitan RM1.6 juta menampilkan Along Raja Lawak selaku Jidin, Azrul (Jay-Z), Angah (Bob Dobot ), Zach X-Factor (Iskandar), Jue Aziz (Amy) dan Faezah Elai (Ella Sunti).

Sinopsis Filem Jidin Sengal
JIDIN SENGAL adalah sebuah kisah komedi tentang Jidin dan Bob Dobot, dua sahabat yang bercita-cita menjadi pelakon terkenal satu hari nanti. Jidin yang sengal tapi sangat meminati bidang lakonan telah secara tersengaja membakar reban bersama ayam-ayam kesayangan ibunya gara-gara memberontak nak datang KL mencuba nasib. Di KL, Jidin bertemu dengan Bob Dobot, seorang pelakon ekstra tapi berjiwa pelakon utama. Bob memiliki konfiden yang tinggi, badan yang gempal dan muka yang tak serupa Aaron Aziz. Dia bercita-cita untuk memegang watak hero, atau paling tidak pun, pelakon pembantu berdialog, satu hari nanti. Jidin dan Bob Dobot berkawan baik, dan Bob menjadi mentor kepada Jidin yang cetek ilmu lakonannya.


Kehidupan dunia glamor (glamor ke?) sebagai artis ekstra penuh dengan cabaran dan kadangkala cacian. Jidin dan Bob sering diberi tawaran watak lalu-lalang, berlegar-legar di belakang pelakon utama saja, baru nak selitkan dialog pengarah dah jerit "cut!". Dengan bantuan rakan mereka Jay-Z, Jidin dan Bob Dobot mendapat peluang berlakon dalam sebuah filem. 

Mereka bertemu Iskandar, seorang lagi pelakon ekstra tapi lebih kacak, lebih bergaya dan terlebih poyo. Jidin dan Bob sentiasa dibuli oleh Iskandar yang memandang rendah kepada mereka. Berjayakah Jidin dan Bob tampil ke depan sebagai hero? Mampukah mereka bertahan dalam industri hiburan yang mencabar ini demi mengejar impian mereka bergelar pelakon terkenal? Semuanya akan terjawab dalam filem komedi "JIDIN SENGAL",

Bakal ditayangkan di pawagam 22 Mac 2012.


Tiada ulasan: